2016上半場完 下半場會更精彩

2016就這樣過了一大半,六個月裏返左三個半月工,玩左個半月,廢青左近一個月,算係咁啦(嗱我有做野有俾家用架hehe)。 原來,不經不覺已經畢業了一年,怎麼上學的日子彷彿只是昨日,但又怎麼好像工作了好久。

畢業後,幸運地成為了編輯小隊其中一員,過了大半年的輪班生活。
現在回想起,頓覺世事無絕對,因為經過大學四年返兼職的生活,我其實好唔鍾意返shift ,諗住畢左業,應該唔使喇掛,冥冥之中世事就是這麼奇妙。
現在回想起,雖然第一份工作並不如當初如期般返朝九晚五/六,但係好開心,有班好同事好開心,一齊清to-do list好開心。而且個陣好堅持咁朝朝都五點起身做運動再返工,成功瘦返一排宜家又⋯⋯同志仍須努力。

因為辭左第一份工,順理成章係雪梨過左個幾月天堂般的生活,日日吃喝玩樂煮飯做家務。半年唔見真係唔多掂當,見面個刻竟然覺得awkward,明明都已經日日傾計video chat架喇,見到真人個刻感覺好難形容,熟悉又有點陌生的感覺。To-eat list上的餐廳基本上差不多全都去了,緊係要留返少少下次去,食左無數咁多間gelato;跟住又去左第一次camping,被蚊叮了無限啖,太陽曬到個人燶晒,總算見識到wedding cake rock;第一次搬屋,本來諗住好容易,將所有東西放在一起就好了,誰不知多野到通了一個頂。107露比街充滿了回憶,成功/唔成功整左好多野食,例如焗豬扒飯,芒果糯米磁,紫薯湯圓,carbonara,egg benedict等等等等。

42日後,我們又在香港見面,到底當初是怎樣忍受了半年的,long distance真的讓人好難過,不過同時讓人更珍惜在一起的時間。返到黎香港,走唔甩日日飲茶啦,說了好久的飲茶,等了好久的燒賣,都不知吃了多少籠(肚皮上的肉就是這樣來的)。回到了當時讓我們相遇的中學,雖然忘了是在哪個課室上課,卻互相細說中學二三事,有些事情,彷彿沒有交集卻又暗暗埋下種子。食了中學時愛吃的乳酪雪糕,一起走過了當年每天都會走的源禾路同瀝源天橋,彼此訴說著那幾年的中學時光,好懷念啊,那懵懵懂懂的青春歲月。 然後暴走首爾四日四夜,玩得盡興就回來開始上班。

第二份工可以稱為絕世筍工,返一至五,朝九晚六,唔使加班,一年25日大假,仲有公司好大,pantry好_大。不過做既野好唔同好單一,冇乜用武之地,有少少白過日子的感覺,說到底還是想做和文字有關的工作。第一次同好多鬼佬做同事, 係另一種體驗,順便俾啲機會我講下英文,再唔講啊,我驚遲啲會唔識講,同埋工作好自由,做到野就得,身邊啲同事平均一個鐘就會落樓下透透氣(完全傻眼,也太輕鬆了吧)。

返左兩個月,是時候轉下環境喇。冇錯,要去澳洲喇要去澳洲喇我又要去澳洲喇。可能大家已經習以為常(其實我都係去左兩次姐),唔覺得有乜咁出奇,但我今次過去係working holiday喔,唔係去旅行啊。WH為名,同菲安西生活為實,實在受不了long distance了,所以決定搬去佢生活的城市生活。

黎緊既生活會係點,唔知架,又期待又興奮又緊張,未諗做乜,可能連交租都成問題,可能一星期忙足七日,不過路係我揀既,_ _唔好喊。希望生活上軌道之後,有時間寫下文寫下澳洲既生活咁喇。有啲朋友說見未見,真的沒有時間了,在此說聲不好意思,還在頭痛點將所有野塞晒入個gip度,而又不會超重。倒數36小時,好期待好興奮好緊張。

IMG_8670

Looking forward to the adventures ahead!

Advertisements

2 thoughts on “2016上半場完 下半場會更精彩

  1. Sponge jade says:

    祝福你有个充实的下半年,looking forward to your next post, hope that will be a fun one *giving reader’s pressure* hahaha

    Have fun and enjoy life!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s