在2017年最後一天 我想說的是……

去年七月來澳洲,一年的working holiday就這樣完了,visa換了,也開始了新生活,是時候好好總結一下這年的生活。大家應該和當初的我都一樣,對working holiday的認知都是去農場工作吧。和很多人不一樣的是,我來澳洲並不是為了體驗生活,這樣說好像也不對,應該說我來澳洲就是為了練習在這國度生活,並熟悉這裡的一切。

澳洲的法定最低工資是$18.29,先說說我是如何找工作的吧,我在華人網站Sydney Today的工作版找過,也在台灣的backpacker討論區找過,這兩個網站比較多黑工,也在像jobsdb一樣的seek和indeed找過工作(但是working holiday maker得到垂菁的機會很渺茫,唔係冇既,不過好微姐)。

第一份工作吧,來得挺符碌的,非常好彩地就在我們住的地方附近返工,走路也不過是15分鐘,不但有最低工資,出糧還是現金的喔(可以偷雞不用報稅yeah)。工作性質嘛,就是sales,幫一間boutique散過了季的貨,多得大學時在Ralph Lauren兼職了差不多四年裝飾了我的履歷,和店主簡單聊了幾句後,兩天内就知道自己得到了這份工(hohoho)。基本上就是自己一個人一腳踢睇晒個檔,賣賣衣服,收下錢,有人講價就睇心情要唔要賣平啲haha,也可以坐著,不用站喔。如此筍工只是做了三個星期就收皮了,之後吽了好幾個星期才有了第二份工作。

Mmm要怎麼說這份工呢,就是過渡期吧,是黑工,仲要搭車,仲要好唔穩定。不過冇左份工呢,就要頭痛交租,又要頭痛飯錢,所以都係馬死落地行(我強項haha)。渾渾噩噩做了三個多月就有了下份好工。

十月和十一月都是找casual工的好時機,因為聖誕會好忙好忙,所以好多地方都會增聘人手。2016年尾,我係Dan Mruphy’s(全國賣酒的連鎖店)揾到份call centre的工,不久後靠朋友關係多找了一份工,在Coles Supermarket返工。Dan Murphy’s那份工,本來以為好易應付,不就是聽聽電話嘛。但係點知,媽啊,原來是一大挑戰。我本來就不好酒,基本知識是零,連紅白酒分左邊啲都唔知,更別要說澳洲本地的酒有甚麼牌子了。上班頭幾天就被客人罵到狗血淋頭,好吧加上我的英文很不好,個人係咁問我VB幾多錢(本地大眾都知的啤酒),我係咁問佢係咩野,個腦入面完全冇諗過係兩個英文字母囉其實……最後當然是被罵死了再收我線。宜家諗返起都覺得好笑,因為比著係我,我應該都會嬲到爆,有乜可能無人不知既VB,講左幾次條友都聽唔明架。最後在沒有電話時只好不斷狂睇公司網站惡補知識,宜家雖然依舊不懂酒,但起碼人地講Shiraz,Cabernet Sauvignon我知佢係講緊紅酒,Chardonnay係白酒。」係啊我之前真係連呢啲係乜都唔知,返完呢份工感觸更大,呢個世界真係好大,自已唔識既野真係好_多。 返呢份工我遇到既第二個問題係—佢地會問某個suburb最近個間鋪係邊/營業時間/啲酒係幾錢/有冇貨。唔好話係澳洲其他地方,連Sydney既suburb我都唔知多個,黎黎去去都係對我去過的地方有印象,仲問我VIC啊SA啊個度個啲suburb,我真係啞晒。聰明既我,諗到一個聰明既方法,比起問啲人’Can you spell it for me?’,問佢地個postcode來得直接多了,數字冇理由聽唔到喇掛hehe。

至於Coles份工,由於是casual的關係,有25%$casual loading,突然發覺係超級市場都揾到,仲讀書黎做咩……(雖然工時沒有保證,不過full-time又唔同講法既,人工應該就只是可以罷了)機緣巧合下轉左間鋪,阿頭係香港人,啲同事亦都比原本返個間好多了。一直返返返,係好辛苦,十個月,由大checkout去到做assisted checkout,由service去到做bakery,試多左啲唔同既野,又學多左啲野。好幸運地係兩個月既今日,開始左我係呢個國度的第一份full-time工,只可以說我真是幸運的。雖然並不是理想的九至五, 一開頭也抱怨了許多,但係有份工真係要好好珍惜,呢度絕對係搵工難過搵老公。好彩同事都唔錯,雖然全部都係女仔,但係並不是個是非之地;雖然日日返工都有新鮮的屎執,但係有一堆戰友和我共同奮鬥。我的工作就是執屎,形容得好貼切架,仲要係鑊鑊新鮮鑊鑊甘個隻,每天要解決的事情一大堆,希望在我轉下一份工之前可以學到多啲trading既野喇。

公事講完,講私事。

上半年說真的不太記得,最開心大概是回了娘家(香港)一趟,和omma弟弟姨姨走了一轉台北,真希望同omma去多啲旅行。人大了,會更重視家人,但我在懂得這個道理之前,就已經黎左呢個沒有omma在身邊的國度了。2018年,希望visa快點批出,回娘家再走一趟。

之後朋友來了公幹,好開心我係呢邊終於有朋友。中學曾經熟稔的朋友,就算隔了好久沒聯絡,再見面時還是可以像從前一樣。不同的是,彼此少了一份稚氣,多了一份沉穩。好懷念以前大叫大笑的自己啊,我講野好似係成條走廊都會聽到的,碰到了舊友,就會把已藏起來的東西釋放出來haha。買了好多毛冷,本來要織條頸巾的,遲遲沒有動工,希望2018年可以完成。不知從何時開始,就想做個會織東西給我的小孩的賢妻良母,希望我會的起心肝學習編織。

今年沒有去一個未去過的地方旅行,不過生日去左Blue Mountains,都算係架喇,雖然我去過,佢都去過,但未一齊去過嘛,所以算數﹗係香港行山好方便,黎左咁耐我第一次行山,好掛住那種親親大自然的便利,仲有我班行山mate。週末兩日一夜的度假,一早起身揸車出發,行左幾個鐘山,看到藍藍綠綠個人都精神啲既。晚上去左間幾正既法國餐廳,如果去Katoomba,我都幾推介大家去。咁大個女第一次食法國餐,並不是想像中那樣又貴又細份喎,我飽到捧住個肚走。田螺原來係咁既,唔係諗咁核突,洋蔥梳乎厘湯係幾搞笑既,主菜非常棒,甜品選了心太軟,是我食過最好食既心太軟喔﹗第二日去左Lilianfels Spa and Resort,包左個室內泳池玩左好耐水,連本來對去游泳池冇乜興趣的他也玩上癮了,按了個靚摩又玩左陣水先興高采列回家。不過他們家的massage也就還好吧,可能期望過高,也挻失望的,不過換來的是我個bbee既笑容,也就夠了。2017年,正式踏入廿六歲。
The Rooster Restaurant
48 Merriwa Street, Katoomba, NSW, 2780

變得愈來愈懶惰,一年才上來9up一次。
2017要過去了,2018繼續努力成為更好的自己。


好睏了要去睡覺了,祝大家新年快樂。
chiara-sign

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s